Björnjakten utökas i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vid årets licensjakt av björn står klart att 34 björnar får skjutas enligt länsstyrelsens beslut. Rovdjurshandläggaren Anna Danell berättar att man ser en ökning i fem av sex älgförvaltningsområden i länet.

Hon berättar att länsstyrelsen tagit hänsyn till ökningen när man fattat beslutet. 16 björnar har hittills fällts i samband med skyddsjakt, kvoten efter inventering bedöms vara 50 björnar.

– Vi har sett en ökning under första jaktveckan när jägare rapporterar in hur många björnar som setts. Tanken är att vi ska balansera och ha en björnstam på 500 björnar i Norrbotten. Vi vill parera för en ökning tills vi har spillningsinventering 2021.

”Ökningen visar att det inte skjutits för mycket björnar”

Jakten får bedrivas från och med 21 augusti till och med 15 oktober. Under licensjakten delas länet in i två områden, i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn får fem björnar fällas.

I Kalix, Haparanda, Övertorneå, Överkalix kommuner, nedan odlingsgräns i Kiruna, Pajala, Gällivare, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplogs kommuner får 29 björnar fällas.

– Det hade varit oroväckande om vi skulle se en minskning av antalet, ökningen visar att det inte fällts för många björnar. Vi har under senaste åren haft svårt att bevilja skyddsjakt i skogsområden i inlandet där snön försvinner fort, det är ett sätt att minska  skaderisken i de områden, säger Anna Danell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.