Före detta gruvan i Laisvall Foto: SVT Arkiv

Bly i fåglar 17 år efter gruvstopp

Publicerad

Trots att 17 år har gått sedan blygruvan i Laisvall i Arjeplogs kommun lades ner är halterna bly hos fåglar i området fortfarande högre än hos andra fåglar, rapporterar Ekot och P4 Norrbotten.

Forskare har under de senaste 30 åren följt blyhalterna i miljön kring den gamla gruvan.

-I området kring Laisvall är blymängden i blodet ungefär fem gånger högre i småfåglar än i opåverkade områden några mil norr om Laisvall, säger Johan Lidman, doktorand på Umeå universitet som leder forskningen, till radion.

Det är framförallt blodet på svartvit flugsnappare som kontrollerats. Dels i närheten av den plats där gruvan låg, dels i ett referensområde några mil upp i fjällvärlden. Men trots högre halter i Laisvallstrakten har det ändå skett en stor förbättring.

-Det har skett en väldigt drastisk sänkning av blynivåerna sedan nedläggningen, runt 50 procent har värdena sjunkit, säger Johan Lidman.

Minskningen innebär också att fler ägg läggs i holkarna och att fler ungar överlever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.