Blyfragment i köttet

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en vecka startar årets älgjakt. Omkring 12.000 älgar fälls bara i Norrbotten.

Det handlar om stora mängder kött, som det gäller att ta tillvara på rätt sätt beroende på vilken ammunition som använts.

För några år sedan sen gick Livsmedelsverket ut med nya kostråd vad gäller viltfärs och grytbitar, efter att man konstaterat höjda halter av bly.

Gravida och barn upp till sju år rekommenderades att äta de viltdelarna högst några gånger per år, övriga högst en gång i veckan.

Älgjakten i Norrbotten 2016

Blyet i köttet uppstår när blykulor vid träffen expanderar och sprids i området runt sårkanalen. Det handlar om hundratals väldigt små blyfragment som är svåra att upptäcka vid slakt.

Jägareförbundet har gått ut med råd hur problemen kan lösas genom bättre kötthantering. Det vill säga att man skär bort mer kött än man gör vid normal skottrensning, något som kanske inte riktigt slagit igenom ännu.

Det enklaste sättet att undvika bly i viltkött är att använda blyfri ammunition. Men som vi berättade igår är det ännu få jägare som gått över till det.

Ett nästan lika bra alternativ är att välja moderna bondade kulor där blyet är förbundet med koppar. Då får kulan en högre restvikt, det vill säga släpper ifrån sig mindre bly, på så sätt minskar problemet delvis.

Styckdelar som ligger långt ifrån sårkanalen kan konsumeras som dom är, exempelvis  hals, lår och filé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Norrbotten 2016

Mer i ämnet