Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägare Bo Nordebo anser sig ha lagen på sin sida i det långdragna bråket om vägen mot Lombens skjutfält i Kalix – hör honom berätta mer i klippet. Foto: Arkiv/SVT & Filip Öhman/SVT

Bo i Kalix grävde bort militärens väg till skjutfältet – hotas av fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Bo Nordebo bråkat med Fortifikationsverket om vägen som sträcker sig över hans mark till Lombens skjutfält i Kalix. Nu stäms han på 740 000 och riskerar fängelse – en smäll han är beredd att ta.

På marken finns också en gammal grustäkt och Nordebo menar att vägen löper rakt över toppen av grusåsen vilket gör att han inte kan ta ut grus annat än i väldigt små volymer för privat bruk.

Nu stäms han på 740 000 kronor.

– Statistiskt sett kommer jag ju att förlora, även om jag har rätt. Det har hänt tidigare, säger Bo Nordebo.

Inte oroad för fängelse

Han menar att vägen är olaglig och att han inte kompenserats till fullo för att vägen går över hans mark.

Under årens gång har han grävt bort vägen eller delar av den. Det är det agerandet som han nu stäms för.

I stämningsansökan framgår det att Nordebo åtalas för grov skadegörelse, en rubricering som innebär att han vid en fällande dom får räkna med mellan sex månader till sex års fängelse.

– De säger att det inte är så farligt att sitta inne. Du har semester med all-inclusive och det var länge sedan jag haft semester. Du har fri sjukvård, fri tandvård och fria kanaler på tv. Det är så man måste ta det, säger Nordebo.

”Gör det för samtliga markägare”

Vägbråket har tidigare varit upp i Mark- och miljödomstolen, där domstolen gick på statens linje om att vägen skulle återställas på samma plats.

Bo Nordebo försökte överklaga ärendet till Högsta domstolen men fick inte prövningstillstånd.

– Jag gör det inte bara för mig själv utan jag gör det för samtliga markägare. Enligt grundlagen har jag ju rätt och jag har kunnat påvisa vad jag stöder det på, men de ignorerar mig fullständigt.

I klippet hör du mer om vägbråket i Kalix.

Så såg vägen ut när SVT träffade Bo Nordebo 2017. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.