”Slut på vilda västern-handboll”

Uppdaterad
Publicerad

Det mångkulturella elitprojektet Boden Handboll har fått en bra start i årets svenska handbollselit (SHE).

”Jag tror att olika nationaliteter berikar alla” säger tränaren Per Johansson.

Han själv anses vara föreningens bästa nyförvärv i år. Per Johansson har bland annat varit svensk landslagstränare och även basat över champions league-laget CSM Bukarest.

– När vi fick nys om att Per Johansson skulle träna oss så vill man hänga med på det tåget, det vill man inte missa, säger lagkaptenen Annica Ölén.

”Ingen Messias”

– Jag är ingen Messias som kommer hit, men ett bra nyförvärv, det kan jag hålla med om att jag är. Samtidigt har Boden en bra bas att jobba med och jag är en del av det vi kallar laget.

Per Johansson vill med ett bättre försvarsspel och färre tekniska fel få kontroll på den fartfyllda så kallade vilda västern-handboll som damerna spelat.

Men premiärmatchen mot BK Heid (29 – 28) var en återgång till gamla synder.

– Det var premiär, det var nervöst och då blev det bara så. Det var lite att gå tillbaka till det gamla och vi fick inte till den här disciplinen vi tränat på. Vi vill spela med mycket tempo, men vi måste göra det på ett säkert sätt, säger Annica Ölén.

– Man måste veta när man ska göra vad, vem som ska göra vad och hur man ska göra vad. Jag vill inte ta ifrån laget farten, men huvudet måste vara med mycket mer. Vi ska inte ge bort så många bollar, det är steg ett, säger Per Johansson.,  

”Mångkulturellt lag”

Årets målsättning är att gå till slutspel i SHE, alltså att bli bland de åtta första lagen i serien.

Lagets spelare kommer från Sverige, Ryssland, Portugal, Danmark, Österrike, Frankrike och Polen.

Lagets sju utländska spelare är alla proffs och får betalt av föreningen, men de sju inhemska spelarna är amatörer med jobb på sidan om.

Per Johansson anser att de sju olika nationaliteterna i laget är en framgångsfaktor.

– Det är fantastiskt att jobba i en miljö med så många kulturer. Du har den ryska handbollsskolan och den franska handbollsskolan, bland annat och jag lär mig själv mycket av det.

– Jag tror att det är berikande för alla att det är så mångkulturellt i Boden. Det är därför det är så spännande att jobba här också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.