Boden Handboll är i ekonomisk kris. Foto: Bildbyrån

Boden handboll i akut kris – elitlaget kan läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Boden handboll har hamnat i en akut ekonomisk kris och elitlicensen är hotad efter den här säsongen.

Därför går föreningen nu ut i ett öppet brev och vädjar om hjälp.

– Vi behöver pengar nu, säger elitföreningens ordförande Alina Maglic.

Enligt SHE:s regler krävs det ett positivt eget kapital för att få en elitlicens och så är det inte för Boden handboll i dag.

Hela verksamheten står och faller med bokslutet för 2020 och blir det minus igen så kan det vara färdigspelat i ligan för laget som är Bodens enda elitlag och det enda SHE-laget i Norrland. Då läggs elitlaget ned.

Fyra gånger så dyrt

Men Boden handboll ger inte upp, utan gick i dag ut med ett öppet brev där föreningen uppmanar sponsorer, samarbetspartners och allmänheten att bidra ekonomiskt och rädda elitlicensen.

– Att driva ett elitlag i norr kostar stora pengar och våra kostnader är fyra gånger så höga som de andra elitlagen. Vi har sedan en tid jobbat hårt med ekonomin de senaste fyra åren, men det behövs mer för att klara det här. Vi behöver pengar nu.

Föreningen vill inte i detalj berätta om storleken på det negativa egna kapitalet, men det handlar om ”en miljonkostnad” och en fjärdedel av pengarna är redan insamlade.

– Det är en stor ryggsäck vi har släpat på sedan vi gick upp i SHE. Det är en otrolig kostnad att vara i SHE, men vi vill att våra ungdomar i norr ska ha lokala förebider och nu är det ekonomiska läget akut. Det här är vårt sätt att säga, vi gör allt vi kan, vi tänker inte ge upp och det finns mer att göra, säger Alina Maglic.

”Betydande insatser”

Ingvar Karlsson, ordförande i liganämnden SHE, säger att han har en bra dialog med Boden handboll inför föreningens avgörande bokslut i vår.

– Det krävs betydande insatser från sponsorer, supportrar och övriga intressenter för att Boden handboll ska klara sin elitlicens, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.