Peter Carlsson, vd för Northvolt, tänker bygga en enorm batterifabrik. Kanske i Luleå. Foto: TT

Boden hoppas på en gigantisk batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Boden är en av de kommuner i Sverige som hoppas att en av Europas största batterifabriker ska byggas i den egna kommunen. Fullt utbyggd beräknas fabriken ge jobb åt 2500 till 3000 anställda.

Det är Peter Carlsson, före detta logistikchef på Tesla, som har tänkt bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige. Projektet har fått namnet Northvolt och tanken är att bygga en batterifabrik i Sverige – en investering som enligt Dagens Industri skulle kosta upp till 40 miljarder.

Bodens kommun är en av ett 20-tal kommuner som bjudits in att titta på den önskelista som företaget satt ihop inför en lokalisering.

Bodens starka kort

– Vi är en av de utvalda kommunerna och vi är övertygade om att Boden står sig stark i konkurrensen, säger Mats Berg, Bodens kommunchef.

Vad är Bodens starka kort?

– Vi har god tillgång på billig el och redan klart med mark i Svartbyn, säger Mats Berg.

Om allt går enligt planerna med batterifabriken ska den vara fullt utbyggd år 2023. För närvarande befinner sig projektet i första fasen: ett projektkontor har etablerats i Stockholm och femton personer har anställts.

I första fasen av projektet, de kommande 18 månaderna, ska totalt 30-35 personer anställas. Fabriken siktar Northvolt på att börja bygga i slutet av 2018 och under 2020 ska den ska stå färdig, skriver Dagens Industri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.