Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunalrådet Claes Nordmark (S) mer om den nya trygghets- och säkerhetscentralen i Boden. Foto: Filip Öhman/SVT

Boden öppnar trygghetscentral – kan spara miljoner

Publicerad

Norrbottens första trygghets- och säkerhetscentral i kommunal regi öppnas i Boden – och kommunalrådet, Claes Nordmark (S), ser många fördelar.

– På sikt så kan nog kommunen spara in ganska bra med pengar genom intäkterna som kommer.

Trygghets- och säkerhetscentralen invigdes i Boden under onsdagen. Detta genom att kommunalrådet ringde ett samtal till larmoperatören i tjänst.

– Tryggheten för bodensarna ökar, kontrollen över larm och system ökar, robustheten ökar och vi får en bättre ekonomi på sikt när vi har fått in fler kommuner som vill ha sin verksamhet här, säger Claes Nordmark.

”Vi tar tillbaka uppgifter”

Nordmark framhåller också att det tidigare har varit mindre samordnat kring kommunens olika larm.

– Vi tar tillbaka uppgifter som varit utlagda på andra platser och operatörer i landet och samlar dem på ett ställe i kommunen. Det underlättar för oss enormt mycket med att ha en bättre kontroll över vad som händer i Boden.

Kan spara miljoner

Även rent ekonomiskt ser kommunalrådet möjligheter med invigningen av trygghets- och säkerhetscentralen, som han menar kan komma att spara in miljonsummor åt kommunen.

Andra kommuner har även visat intresse att förelägga sina larm i Boden.

I klippet hör du mer om den nya trygghets- och säkerhetscentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.