Sara Johansson

Boden väljer inhyrda lärare framför egna

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsnämnden i Boden har bestämt sig för att fortsätta köpa in lärarvikarier via bemanningsföretag. I pengar räknat blir det billigast för kommunen.

-Det är så mycket billigare än att ha egna anställda, så vi  kan inte motivera att inte ha kvar systemet med inhyrda lärare, säger Britt-Marie Loggert-Andrén (S), ordförande i Bodens utbildningsnämnd.

En utredning visar att det skulle bli nästan 20 procent dyrare per timme eller 1,5 miljoner kronor dyrare per år att anställa kommunala lärare i stället.

Anledningen är att bemanningsföretaget tar kostnaderna för sjuklön, kompetensutveckling och eventuell dubbel vikariekostnad om den tilltänkta vikarien är sjuk.

Dessutom slipper kommunen ta hänsyn till företrädesrätten och personal som enligt reglerna ska tillvidare anställas om de jobbat i två år under en femårsperiod.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.