Inge Andersson och Bodenalternativet som bildades i våras är valets segrare i Boden. Foto: SVT

Bodenalternativet vinnare i årets val

Uppdaterad
Publicerad

Bodenalternativet som bildades i våras är valets segrare i Boden. Man gick från noll till drygt tolv procent av rösterna i kommunvalet. Och det är landsbygdsfrågorna som ligger bakom framgångarna, menar partiet.

När den här texten skrivs har Bodenalternativet kammat hem drygt tolv procent av rösterna i kommunvalet när 21 av sammanlagt 23 distrikt var räknade. Och förre socialdemokraten och kommunalrådet i Boden är mer än nöjd.

– När man har bildats för fem månader sedan och får tolv, tretton procent då är det en valframgång, säger Inge Andersson, tidigare socialdemokrat, och fram till att ett nytt kommunfullmäktige väljs i höst, fortfarande kommunalråd i Boden.

Landsbygdsfrågor

Det är landsbygdsfrågorna som partiet drivit som ligger bakom framgångarna, menar Inge Andersson.

– Bejakandet av landsbygden och dess överlevnad har nog gått hem. I valdistrikt som ligger på landsbygden ser vi att vi har ett högre procenttal än i stadskärnan.

Framtida styre

Framgångar men också oklarheter hur Boden ska styras. Nån form av allians mellan flera olika partier blir det men oklart vilka. Och Inge Andersson vill inte peka ut någon eller några partier som särskilt intressanta för Bodenalternativet att samarbete med.

– Det får man diskutera sig fram till. Det viktiga är också att kemin stämmer mellan personerna, det är viktigt, säger Inge Andersson samtidigt som han utesluter ett parti som Bodenalternativet inte tänker samarbeta med.

– Ja, vi har sagt att vi inte vill vara i en koalition med Sverigedemokraterna, säger Inge Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.