Béatrice Öhman (S), socialnämndens ordförande i Boden ska ut på praktik. Foto: SVT

Bodenpolitiker ska testa boende för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Béatrice Öhman ska göra praktik på ett LSS-boende. Det efter att Boden antagit en utmaning från Funktionshinderbanan.

Boden har som en av arton kommuner i Sverige antagit utmaningen att skicka en LSS-ansvarig politiker på praktik. Boden kommer att skicka ut socialnämndens ordförande Béatrice Öhman till ett av kommunens LSS-boenden för att lära sig mer om verksamheten.

– Som politiker har man inte alltid tid att vara med i verksamheten. Det går att få en känsla för hur det är på besök, men man får inte uppleva vardagen där på riktigt. Så jag hoppas att kunna hjälpa till och verkligen uträtta något på boendet medan jag är där och samtidigt få nya perspektiv, säger Béatrice Öman.

Fler och bättre LSS-boenden

Bakom arrangemanget står Funktionshinderbanan, ett initiativ för att väcka frågan om hur LSS-boenden runt om i landet kan bli bättre och fler. 

Initiativtagaren Robin Berkhuizen cyklar 80 mil mellan Gävle och Göteborg och längs vägen intervjuas personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Utmaningen till landets politiker är att göra praktik på ett boende och hittills har 18 kommuner antagit utmaningen.

Politiker i verksamheten

Anders Pettersson är aktiv i FUB Boden som arbetar för personer med utvecklingsstörning.

– Vi tycker att samverkan mellan kommunen och brukarorganisationer är jätteviktig, och den funkar bra här i Boden. Men det är alltid bra att politiker blir mer insatta i vad det handlar om och kan bekanta sig med miljön, säger Anders Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.