Säkerhetschefen: ”Det ska handla om enstaka IS-återvändare”

Uppdaterad
Publicerad

Boden är en av de kommuner som kan tvingas hantera IS-återvändare, enligt den lista som bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen.

– Det är en ny situation och vi behöver råd, hjälp och stöd, säger Tommy Lindvall, säkerhetschef vid Bodens kommun.

Nyligen blev Tommy Lindvall informerad om att Boden är en av 41 kommuner i landet som kan tvingas hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororganisationen IS.

– Enligt den information vi fått ska det i nuläget möjligen handla om enstaka IS-återvändare. Men i vilket fall så kan det bli en komplex situation, säger Tommy Lindvall.

”Vi måste få verktyg”

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har bjudit in Bodens kommun och de andra berörda kommunerna till en kunskapsdag om vuxna och barn som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden. Utbildningen blir i Stockholm den 24 april.

– Jag och representanter från socialförvaltningen kommer att gå utbildningen. Vi måste få verktyg så vi vet hur vi ska agera, särskilt när det gäller vuxna människor. I nuläget vet vi inte heller om det kommer att handla om en rättsprocess eller om kommunen ska vara en stödfunktion för återanpassning till samhället för IS-återvändare, säger Tommy Lindvall.

”Kan uppstå oro

Förbereder ni er på rekationer från invånare i Bodens kommun som  eventuellt kan känna oro?

– Vi har inga förberedelser för det i dagsläget, det har ju inte varit känt förrän nu, men visst kan det uppstå oro, säger Tommy Lindvall.

Säpos lista på de kommuner som kan tvingas ta emot IS-återvändare du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.