Vid resecentrum i Boden ser man att många slarvar med att följa restriktionerna kring covid-19. Foto: SVT/Erica Larsson

Resecentrum i Boden: ”Vissa turister har ingen respekt för restriktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Vid resecentrum i Boden där många turister mellanlandar innan tåget tar dem vidare upp till fjällen så är man bekymrade, då man tycker att många slarvar med att följa coronarestriktionerna.

– Det är fundersamt hur det här ska sluta nu när tågresandet ökar igen, säger Nicklas Lund vid resecentrum i Boden.

Vid SJ säger man att man gjort mycket för att resenärerna ska hålla avstånd.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi säljer ju inte alla platser ombord utan vi har spärrat av ett antal platser både i sitt- och ligg- och sovvagnarna just för att underlätta för att hålla avstånd ombord. Vi kommer alltså inte köra helt fullbokade tåg, säger Jan Kyrk som är affärschef vid SJ.

”Stort ansvar på SJ”

Men vid Resecentrum vittnar man ju om att många slarvar med distansen vid perrongen och inne på tågstationen?

– Folkhälsomyndigheten har ju varit väldigt tydlig med att det ligger ett stort ansvar på SJ men också på den enskilda resenären. Vi uppmanar också i högtalarna att man ska ta hänsyn till varandra och inte stå för tätt när man ska gå av, säger Jan Kyrk.

Vad kan du säga till dem som bokat biljetter och känner sig oroade nu?

– Vill man känna sig helt säker kan man ju boka en singelplats, och reser man i stora sällskap kan man exempelvis boka en egen kupé för det sällskapet, säger Jan Kyrk.

I videon ovan hör du vad personalen vid Bodens Resecentrum sett av hur det ökande antalet resenärer följer restriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet