Beatrice Öman (S), socialnämndens ordförande. Foto: SVT

Erbjuder sina anställda 10 000 för att skjuta upp semestern

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommun har svårt att klara sommarbemanningen inom socialtjänsten och erbjuder nu 10 000 kronor till anställda som flyttar fram sina sommarsemestrar. Dessutom ska personal hyras in via bemanningsföretag.

Bodens socialnämnd har fått rapport om att det fortfarande fattas 39 sommarvikarier inom verksamheterna. Det är en större brist än 2017 (32 vikarier) och 2016 (30 vikarier).

”Hyser tilltro”

Förvaltningen har därför beslutat sig för en trestagsraket.

+ Ett tillägg på 10 000 kronor för de anställda som väljer att senarelägga sina sommarsemestrar.

+ Ett tillägg på 100 kronor per timme för de som väljer att jobba utöver ordinarie arbetstid, på lediga dagar eller extrapass.

+ Återkallande av redan beviljade semesterperioder.

– Jag hoppas verkligen inte vi ska behöva återkalla några semestrar, det är absolut sista altermativet. Jag hyser tilltro till att vi ska klara det här, även om det på sina håll inte ser så bra ut, säger Beatrice Öman (S), socialnämndens ordförande.

”Svårflörtad grupp”

Socialnämnden hoppas att anställda ställer upp och räddar situationen när semestervikarierna inte räcker till.

– Vård-och omsorgsyrket är ett bristyrke och förhoppningsvis ska extraersättningarna motivera anställda att jobba under sommaren, men jag är medveten om att det är en svårflörtad grupp, säger Beatrice Öman.

Inom hälso-och sjukvårdsenheten är läget så ansträngt att lednngen nu försöker hyra in sjuksköterskor via bemanningsföretag.

– Vi har ännu inte fått besked om de kan leverera personal eller inte och där känner jag en stor oro, men sommarperioden har inte börjat ännu och jag vet att verksamheterna jobbar dagligen med det här, säger Beatrice Öman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.