Hilda Hassler bor på Gültzauudden i Luleå och hon tycker att det är bra att ungdomarna kommer dit. Däremot tycker hon att de kan låta bli att komma dit med bil. Foto: Filip Hannu/SVT

Skrikande bildäck på Gültzauudden – boende vill stänga av biltrafiken kvällstid

Uppdaterad
Publicerad

Bilister med hög musik som kör burn outs, blandat med stora mängder unga människor, har lett till att boende på Gültzauudden vill att kommunen förbjuder trafik på kvällstid. Roger Lundgren vittnar om många nätter utan sömn, men säger att det är värst för barnen.

– Jag har småbarn hemma och hon har väldigt svårt att sova så det blir problem i skolan.

De bor i stan, precis intill en plats för soldyrkande Luleåbor men även unga vuxna som vill släcka törsten. De säger att de förstår och uppskattar livet och rörelsen på Gültzauudden, men vittnar om att bilisters beteende har blivit värre den senaste tiden.

– De här ljuva sommarnätterna är biltrafiken så intensiv att det inte går att sova. Från 22 till 04 cirkulerar det bilar som spelar hög musik, stannar för att burna och skriker, säger Roger Lundgren som bor precis bredvid den klassiska gula ingången till ”Udden”.

Uppskattar ungdomarna – men inte bilarna

Roger säger att gängen avlöser varandra och att situationen kommer bli ohållbar i längden. Därför planerar nu boende i området att uppvakta kommunen för att få till en förändring – kvällstid.

Det handlar inte bara om ljudnivån utan även säkerheten för andra som rör sig kring Gültzauudden. Att ungdomarna är där ser de inte som ett problem. De vill att tillgängligheten ska behållas.

– Huvudskälet för mig är att hålla isär bilar och stora horder människor. Jag tycker att det är underbart att ungdomarna – som har varit instängda i sina digitala utbildningar hela hösten och våren – äntligen får komma ut och fira utan risk för smittspridning, säger Hilda Hassler, boende på Gültzauudden.

Försämrar man inte tillgängligheten till Gültzauudden då?

– Jag tänker att det ökar tillgängligheten för de som vill vara här. Bilarna kan köra någon annanstans.

Spår av däckrester efter en ”vanlig” sommarkväll på Gülzauudden i Luleå. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.