Bojkottar marknad i protest mot gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärer och slöjdare från samebyn Girjas planerar nu att bojkotta Jokkmokks marknad om inte kommunen ändrar sin syn på gruvexploateringen i Kallak utanför Jokkmokk.

– I och med kommunens ställningstagande att man tar ställning för en gruvdrift, som kommer att skära försörjningen för våra renskötande kollegor i Jokkmok. Så tycker vi att vi inte vill stå där i koltar och sälja vår historia och våra kunskaper. Och hjälpa Jokkmokks kommun att marknadsföra sig som en samevänlig kommun, säger konstnären Barbro Poggats, som startat initiativet.

De tiotalet konstnärer och slöjdare i Girjas sameby är inte de enda som vill bojkotta marknaden, menar Barbro Poggats. Enligt henne har ett tiotal andra företag pratat om att göra exakt samma sak.

Gruvbrytning i Kallak

-Vad ska jag säga? Kommunen är positivt inställda till vår död. Det tycker jag är förjävligt, säger Barbro Poggats.

Jokkmokksmarknad lockade förra året nästan 40 000 besökare och är en stor turistmagnet till kommunen. Barbro Poggats har ställt ut sin konst på marknaden i 23 år och berättar att hon aldrig tidigare har hört att någon konstnär eller slöjdare valt att bojkotta eventet.

Det kommer också att bli en ekonomisk förlust för de som bojkottar och inte heller kan de räkna med att kommunen ändrar sin positiva inställning till en gruva i Kallak.

-Det är naturligtvis jättetråkigt för det är mycket samiskt konstverk och andra kulturevenemang som anordnas. Men det är ju samtidigt ingenting som jag kan påverka. Vi kommer ju inte att ändra ståndpunkt vad som gäller gruvan även om olika personer bojkottar marknaden. Vi står fast vid vår politik, säger Stefan Andersson, kommunalråd (S) i Jokkmokk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet