Ny film – om att vara kvinna och välja Norrbottens inland

Uppdaterad
Publicerad

Boken ”Inlandet” av Elin Willows kom ut för ett år sedan. Nu blir den film, som ska spelas in i Norrbotten.

Det var filmens regissör Jon Blåhed som fastnade för boken ”Inlandet” redan när han läste baksidetexten. 

– Den handlar om en ung kvinna som flyttar med sin pojkvän till en liten ort i Norrlands inland. Relationen tar slut redan på vägen upp men hon väljer ändå att stanna kvar på orten och skapa sig något slags nytt liv där, säger producenten Andreas Emanuelsson.

– Det jag fastnade för var en huvudkaraktär, en ung kvinna, som tycks sakna den där tydliga drivkraften i livet som alla förväntas ha nuförtiden, säger regissören Jon Blåhed.

Flytt som ifrågasätts

Den unga kvinnans val att flytta till den lilla orten ifrågasätts också av omgivningen.

– Det finns en känsla idag av att det är så viktigt att lyckas och att ta sig fram och så där. Det är något som den här karaktären också tampas med, att visa att hon lyckas men egentligen kanske hon inte alltid gör det, säger Andreas Emanuelsson.

Inspelningen kommer att ske i Arjeplog och Luleå och är tänkt att dra igång i mitten av mars. Det var i januari 2018 som Elin Willows bok ”Inlandet” gavs ut. 

– Det är ovanligt att en bok blir film så här snabbt, säger Andreas Emanuelsson.

Filmen får pengar från Svenska filminstitutet lågbudgetsatsning Moving Sweden och kommer även att visas på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.