Foto: SVT

Boliden anmäls för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen polisanmäler nu Boliden för miljöbrott efter en dammtömning.

Det skriver Piteå-Tidningen. Gruvbolaget Boliden har under det senaste året arbetat med att tömma dammen till den gamla gruvan i Laver. Men arbetat har inte gått rätt till enligt Länsstyrelsen. För tre år sedan sökte Boliden tillstånd att tömma den gamla ”dammsjön” i Laver, då dammen var i så dåligt skick att det fanns risk för dammbrott. Bolaget fick tillstånd att riva den av Mark- och miljödomstolen.

”Var bara anmäla”

Men ett av villkoren i tillståndet var att man skulle lämna in ett förslag till kontrollprogram till tillsynsmyndigheten. Men enligt Piteå-Tidningen struntade Boliden i det villkoret.
– Det skulle ju in enligt domen och det är vår skyldighet att se till att de följer det, så det var bara att anmäla för oss, säger Mats Aunes på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen till tidningen.

Detta betyder att anmälan alltså gäller brott mot villkor i tillståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer