Den silverfärgade metalldetaljen misstänks vara en del av den hemmagjorda bomben som briserade i Gällivare. Foto: Polisen

Bomb small i handen i Gällivare – döms till samhällstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Skulle spränga bil i Gällivare – men bomben small i handen. En man i 30-årsåldern döms till samhällstjänst i 140 timmar för skadegörelse.

Det var i mars förra året som händelsen inträffade på Lasarettsgatan i Gällivare.

Enligt åklagaren skulle mannen spränga en kvinnas bil med bomben, men i stället small den i handen. Som bevisning finns en konversation.

”Sprängt bort typ tre fingrar”, skriver mannen till en person på Snapchat.

Döms i Gällivare tingsrätt

Mannen åtalades på fyra punkter. Han döms för grovt rattfylleri och skadegörelse, men inte ett grovt brott som åklagaren yrkade på.

”Även om brottet skadegörelse har varit av allvarligt slag genom att begåtts med hjälp av sprängmedel som kunde ha förorsakat betydligt större skada för annan, är XX den enda person som skadades”, skriver rätten.

Mannen frias för grovt brott mot knivlagen. Rätten anser att den fjärde åtalspunkten, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ingår under skadegörelsen.

Påföljden: Skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.