Dramatisk ökning av damhockeyspelare – hoppas på ny serie

Uppdaterad
Publicerad

Dam- och flickhockeyn är på stark frammarsch i Norrbotten. Allt fler föreningar satsar på ishockey för flickor och damer. Nu finns förhoppningar att en division II serie för länets lag startar till nästa säsong.

Utvecklingen av antalet licensierade dam- och flickspelare i Norrbotten har ökat dramatiskt.

År 2016 var det 300 spelare som var registrerade hos Norrbottens ishockeyförbund,  2020 är det 449 registrerade spelare och då är inte alla med i den senaste statistiken, förbundet räknar med att det är runt 500 licensierade damer och flickor som spelar ishockey runt om i Norrbotten idag.

19 föreningar

Det finns dam- och flicklag i stora delar av Norrbotten. Enligt Norrbottens ishockeyförbund är det totalt 19 föreningar som har flick- och damverksamhet. Flest flick- och damspelare har Munksund-Skuthamn SK med 123 spelare, men flest i hela Sverige per capita med 37 licensierade spelare finns det i Pajala HC.

I klippet ovan får du möta Kiruna IF, en förening på frammarsch som hoppas att det kommer igång en divison II.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.