Grönt ljus för seger Visa alla (3)
Visa alla (3)

Borgen som väcker leklusten

Publicerad

Förra året var det sista året för snödjuret i Stadsparken i Luleå. I år blir det en snöborg i Södra hamn istället, som ser ut att locka fram leklusten i många.

Ja, nu står den nästan färdig. Snöborgen som blir en ersättning för isdjuren i stadsparken.

– Eftersom vi inte på något sätt kan konkurrera med Hans Englunds konstnärliga känsla valde vi att göra något baserat på mer tekniskt byggande, säger Mats Holmström, projektledare.

Vinst ger grönt ljus

Ursprungsidén kommer från en skiss som Hans Englund gjort och som Mats Holmström omvandlat till en 3D skiss. Kring snöborgen ska det också finnas skidspår för de minsta och en liten skridskobana.

Det har byggts 2 rutschkanor med belysning i och i en av dem kan man tävla mot varandra. Den åkare som vinner får grönt ljus.

Väcker leklust

Svante Mäki och Irma Gärlebo tittar förbi. De vill vara med på invigningen och får veta att den är på lördag mellan 11 och 14. Då bjuds det festis och korv och man kan köpa kaffe.

Också Svante känner att borgen väcker leklusten och tar chansen att tjuvåka. Men det går halvtrögt än så länge.

– Det är väldigt fint på kvällen, säger Svante Mäki. Bäst vi åker tillbaka och tittar.

Då hittar vi parkingenjör Mats Holmström i full färd med att trimma in åkbanorna.

Ljusdesigners är inkopplade och i den ena åkbanan får man olika mycket ljus efter åket beroende på hur fort man åkt.

– Jag märker att folk stannar till och svänger in och tittar på borgen redan nu, säger Mats Holmström. Den kan nog bli en hit det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer