Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marie Herrey, vd Icehotels, att Börje Salming själv var med och utformade statyn innan han avled. På söndag avtäcks den i Jukkasjärvi. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Iskalla hyllningen till Börje Salming – staty i Jukkasjärvi

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en känslosam söndag i Kiruna när Börje Salming hyllas dubbelt upp. Familjen kommer att närvara när både en staty avtäcks på ishotellet i Jukkasjärvi och Matojärvigatan i Kiruna döps om till Börje Salmings gata.

Statyn är skapad av konstnären Tjåsa Gusfors som fick idén när hon uppmärksammade Kirunabornas stora engagemang för en staty av Börje Salming. Den är gjord av is i proportionerlig storlek och föreställer hockeylegenden iförd full hockeyutrustning och iklädd Toronto Maple Leafs-matchtröja.

Cirkeln sluts i Jukkasjärvi

Börje Salming föddes i Jukkasjärvi församling och cirkeln sluts när statyn tar plats inne i byns ishotell.

Börje Salming hyllas

– Jag tänkte att det skulle ta lång tid men det gick snabbt att göra den i is. Vi vill ge våra gäster möjligheten att donera pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse och allmänheten är välkommen att hedra honom, säger Icehotels vd Marie Herrey.

I klippet berättar Marie Herrey hur Börje Salming själv var med och utformade statyn innan han avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet