Borrelia i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler fästingar i Norrbotten. I Luleå skärgård vittnar hundägare om att de gång på gång fått plocka fästingar ur sina hundars pälsar. Och flera fall av den fästingburna infektionssjukdomen borrelia konstaterats. Och det handlar om personer som smittats här.

Varför vi har fått fler fästingar i Norrbotten kan ha olika anledningar. Det kan handla om klimatet som i sin tur lett till att rådjur, som anses vara en av de största fästingbärarna, haft lättare att i stora antal överleva vintern.

Och från inga konstaterade fall av borrelia som härstammar från Norrbotten förra året har man i år konstaterat flera fall:

-Vi har flera fall, ett helt säkert fall i Gällivare till exempel, berättar Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus.

Men sjukvården har problem att diagnostisera borrelia. Både för att blodprov från patienter kan vara svårtolkade, symptom diffusa och för att läkare helt enkelt inte skaffat sig så stor erfarenhet av problematiken på grund av att det ännu inte varit så många fall.

Borrelia och TBE

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som botas med antibiotika medan TBE som är en fästingburen virussjukdom. Och det kan bara vara en tidsfråga innan vi ser TBE-smitta här i Norrbotten för fall har konstaterats i vår närhet, både i söder och öster:

-Vi har konstaterade TBE-fall i Skellefteå och i Simu, en by utanför Torneå, berättar Anders Nystedt. Vi är omringade. Och skulle vi få en spridning i Norrbotten så måste vi vaccinera folk.

Anders Nystedt menar dock att oron kanske är lite överdriven.

-Vi har värre infektioner att oroa oss över, till exempel harpest, säger han.

Ett sätt att försöka undvika att utsätta sig för riskerna för fästingöverförda sjukdomar är ta på sig heltäckande kläder och gummistövlar. Särskilt om man ska gå omkring i högt gräs.

Fakta Borrelia och TBE

Borrelia

Den första varningssignalen är ofta ett rött område runt stället där fästingen bet. Området blir gradvis större och större och har ofta ett blekt parti i mitten. Tillståndet kallas erythema migrans och kan även förekomma på andra ställen på kroppen än just där fästingen bet. En del människor får många sådana fläckar. Det tar ofta mellan en och fyra veckor från att man blivit biten, till att man utvecklar erythema migrans.

Samtidigt som man får erythema migrans känner vissa sig trötta, får huvudvärk, lätt feber, led- och muskelsmärtor, samt svullna lymfkörtlar.

En sjättedel av dem som får borrelia utvecklar så kallad neuroborrelia en vecka, eller upp till fem månader, efter bettet. Symtomen på detta är mycket varierande. De börjar ofta med ont i ryggen, vanligen mellan skulderbladen och i nacken och påminner om diskbråck.

Smärtan blir värre nattetid och många får även smärtande känselstörningar i området. En till fyra veckor efter att smärtan uppkommit kan man få en förlamning som speciellt drabbar ansiktsnerven.

Neuroborrelia kan också visa sig som en hjärnhinneinflammation, meningit, med feber, huvudvärk och stelhet i nacken. I några få fall kan sjukdomen bli långvarig och långsamt förstöra nervsystemet med förlamning, nedsatt hörsel och en utveckling av demens som följd. Neuroborrelia kräver därför omedelbar behandling och ofta läggs patienten in på sjukhus.

TBE

Det akuta förloppet vid TBE är väl studerat i en svensk undersökning. Efter en inkubationstid på 7-10 dagar (i undantagsfall upp till 28 dagar) efter fästingbettet insjuknar man med allmänna sjukdomssymtom som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Denna fas varar cirka 4 dygn och innefattar den relativt korta tid då viruset kan påvisas i blodet.

Hos flertalet patienter följer därefter omkring 8 dygn utan symptom, sedan insjuknar 20-30% av de infekterade patienterna ånyo med tecken till infektion i centrala nervsystemet. Övriga tillfrisknar.

Insjuknandets två faser är ett kliniskt kännetecken för TBE. Förloppet domineras av hjärnhinneinflammation med symtom på hjärninflammation huvudvärk, feber och kraftig allmänpåverkan. I cirka 10 % av fallen förekommer förlamningar. Karakteristiska symtom är intellektuella funktionsstörningar och rörelsesvårigheter.

Källa netdoktor.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.