Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flerfamiljshuset på Hertsön i Luleå totalförstördes i fredagens brand, som inte var helt släckt morgonen efter. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Storbrand i flerfamiljshus på Hertsön i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick på fredagskvällen larm om brand i ett flerfamiljshus på Hertsön i Luleå. Vid 20.45 brann det för fullt på vinden, och huset gick inte att rädda. Kommunen har aktiverat sin stödgrupp för drabbade.

Larmet om branden kom strax före åttatiden på fredagskvällen. Fastigheten, som har två våningar och tre trappuppgångar, utrymdes. Inga personer ska ha kommit till skada. Det fanns tidigt risk för spridning av branden i hela fastigheten och även rökspridning runt om till intilliggande hus.

– Den är väldigt omfattande, vi hade den längs med hela byggnaden när vi kom till platsen, sa Robert Sundbom, räddningsledare på plats, till SVT:s reporter.

Räddningstjänsten arbetade fram till midnatt med att bekämpa branden på vinden, men fick den aldrig under kontroll.

14 lägenheter förstörda

Senare övergick arbetet främst till att skydda närliggande byggnader. Vid 8.30 på lördagsmorgonen berättade SOS Alarm ayy bevakningen fortfarande pågick.

– Det är på gång att dra ner på resurserna på plats snart, sa SOS Alarm då.

Enligt Rickard Lindbäck, fastighetschef på Lulebo som äger fastigheten, fanns det 14 lägenheter i huset – från ettor till fyror i storlek. Det är oklart exakt hur många personer som är drabbade och nu står utan hem, men Lindbäck gissar på 30 till 40 personer.

– Vi tittar på om vi har några ersättningsbostäder och kommer kontakta de boende, säger han.

I de fall där Lulebo inte har plats blir det en fråga för de drabbades försäkringsbolag.

Polisen utreder

Luleå kommuns Posomgrupp har aktiverats och kommer finnas tillgänglig för den som behöver stöd, i kyrkan på Hertsön mellan klockan 10 och 12 på lördagen. Posom står för ”psykiskt och socialt omhändertagande”.

Även polis beordrades till branden och har spärrat av ett område. Tekniker kommer göra en undersökning. Polisen har också upprättat en anmälan om grov allmänfarlig vårdslöshet, men det finns i nuläget ingen misstänkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omfattande brand på Hertsön i Luleå. Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.