Foto: SVT

Efter branden: Strand galleria håller stängt

Uppdaterad
Publicerad

Ett elskåp började brinna i ett personalrum i källaren på Strand galleria i Luleå. Byggnaden tömdes på folk och rökdykare var snabbt på plats och lokaliserade var röken kom ifrån.

När räddningstjänsten kom till platsen upptäckte de att källaren var rökfylld och därför skickades två rökdykare in.

– Det är ett elskåp som har börjat brinna och därav rökutvecklingen. Vi har tömt gallerian tillsammans med polisen och nu jobbar vi för att få ut röken ur byggnaden. Dock kan det vara ganska besvärligt när det är i en källare, och jag vet inte hur mycket rök som kommit in i själva byggnaden, säger Conny Qwarfoth, inre befäl.

Räddningstjänsten befinner sig fortfarande på platsen

– Arbetet fortgår och det största problemet vi arbetar med just nu är att inte röken ska smitta av sig till butikerna, så därför kommer vi att vara kvar på platsen i minst två timmar till. Därför är det fortsatt avspärrat.

Räddningstjänsten i Luleå fick även förstärkning från Boden, och eftersom branden var så omfattande togs beslut om att slå sönder rutor för att få ut röken snabbt då den spred sig mot butikerna.

Strand galleri kommer även att hålla stängt under söndagen då en saneringsfirma befinner sig platsen för att ta bort röklukten. Fastighetsbolaget som äger byggnaden ska ha ett möte under söndagseftermiddagen för att gå igenom en lägesstatus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.