Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Branden i lägenhetshuset är fullt utvecklad. Foto: SVT/Anders Hjertström

Brand i lägenhetshus i Södra Sunderbyn: ”Huset är övertänt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsförmiddagen utbröt en brand på en vind i ett flerfamiljshus i Södra Sunderbyn utanför Luleå.
– Huset är övertänt. Det verkar som att fastigheten inte går att rädda, säger Peter Lindahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden upptäcktes vid elvatiden på måndagen. Enligt de första uppgifterna ska branden ha börjat på vinden och när räddningstjänsten kom till platsen satte de igång med att bryta upp taket.

– Det är en fullt utvecklad vindsbrand och just nu hotar den lägenheterna under. Huset är utrymt, säger Peter Lindahl, inre befäl räddningtjänsten Luleå.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Såhär såg det ut innan branden bröt ut fullständigt. Foto: Anders Hjertström/SVT

Elden spred sig från en balkong

Enligt räddningstjänsten uppgifter, strax efter klockan tolv, startade branden förmodligen på en balkong som sedan har spridit sig till vinden och vidare till en lägenhet.

Ingen ska vara skadad i branden som bekämpas av styrkor från Boden, Luleå och Råneå. Räddningstjänsten i Piteå har även stärkt upp Luleå.

Bussarna ställer in trafik

Luleå lokaltrafik meddelar att de ställer in trafiken till ett flertal busshållplatser i området så länge räddningsarbetet pågår. Klockan 13:50 uppgav Peter Lindahl, inre befäl, att branden inte ser ut att sprida sig till närliggande byggnader.

Polisen misstänker brott

Polisen har upprättat en förundersökning om allmän farlig vårdslöshet. De kommer att skicka ut tekniker till platsen så fort det svalnat. Men det är oklart om det blir imorgon eller övermorgon.

– Vi misstänker att någon har handskats ovarsamt med eld. Men det är för tidigt att säga om någon kommer ställas till svar, säger Peter Edin, jourhavande förundersökningsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer