Foto: Anita Engström Johansson

Kraftig brand i lastbilsgarage

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasade under söndagen i ett lastbilsgarage i Havsträsk utanför Harads, Bodens kommun. Svetsutrustning i lokalerna gjorde att explosionsrisken var hög. Branden är nu släckt, men räddningstjänst kommer finnas kvar under natten och bevaka.

Strax efter klockan 14 på söndagen kom larmet om att en större byggnad brinner i Havsträsk, mellan Harads och Övre Svartlå i Bodens kommun.

Byggnaden används som lastbilsgarage, verkstad och förråd.

I garaget finns svetsutrustning med acetylenflaskor och syrgasflaskor vilket gör att explosionsrisken är hög.Räddningsmanskap från Harads och Boden arbetar på platsen.

– Hela insatsen är defensiv i och med att det är exposionsrisk. Garaget är totalförstört, berättade Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Gasflaskeskyttar beordrades ut

Även polis och gasflaskeskyttar skickades till platsen.

– Gasflaskeskyttar skulle kunna skjuta på acetylenflaskorna men i nuläget är explosionsrisken för stor. Vi försöker att vara i skydd och skydda intilliggande byggnader, säger Trond Olofsson till SVT Norrbotten vid 16-tiden på söndagen.

– Det är avspärrat och vi får inte gå närmare branden än 300 meter, sa grannen Anita Engström Johansson till SVT Norrbotten vid 15-tiden.

Vid klockan 18 har räddningstjänsten släckt branden, men området är fortfarande avspärrat och kommer vara så till klockan 14 i morgon, enligt inre befäl. Personal från räddningstjänsten kommer bevaka brandplatsen under natten då det fortfarande finns en explosionsrisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.