Bilden är från ett annat boende. Foto: TT

Brand på flyktingboende i Boden

Uppdaterad
Publicerad

En mistänkt mordbrand utbröt på ett flyktingboende i Boden under söndagseftermiddagen.

En okänd gärningsman misstänks ha anlagt en brand i en papperskorg i korridoren på asylboendet.

– När väktaren kom på plats stod det två meter höga lågor upp ur korgen, men han lyckades släcka branden, säger Patrik Nicklasson, vd för Väktarskolan.

Inga personer skadades fysiskt vid händelsen.

– Vi fick evakuera byggnaden och folk var väldigt rädda. Det bor mycket barnfamiljer där och kvinnor och barn skrek, säger Patrik Nicklasson. Tack gode gud för att det var nollgradigt idag och inte minus 30, då hade det blivit riktigt besvärligt.

Rökskadad byggnad

Byggnaden är rökskadad och full med vatten och städning pågår nu. Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand.

Väktarbolaget patrullerar flyktingboendet en gång i halvtimmen och Patrik Nicklasson tror att det rör sig om en missnöjesyttring från någon som bor på flyktingboendet.

Frustration

– Ja, de flesta är ju bra människor, men vissa boende har framfört hot tidigare om att bränna ned byggnaden, säger Patrik Nicklasson. De är missnöjda med långa handläggningstider och att de inte blir kallade till intervju. Vi försöker förklara för dem att de inte har nog med folk för att möta flyktingströmmen och att det kan bli väntetider.

Nu ska väktarbolaget hålla en debriefing med personalen och diskutera vad de ska upprätta för handlingsplan för att förhindra att något liknande inträffar igen.

– Det här sätter skräck i människor, jag skulle själv ha blivit väldigt rädd om jag råkat ut för detta med min familj, säger Patrik Nicklasson.

Vid anmälningstillfället fanns det inga vittnen till händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.