Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten har ryckt ut till en brand i Pajala under eftermiddagen. Foto: Privat

Brand på gruppboende i Pajala – boende evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Ett gruppboende i Pajala brann ned under söndagen. De boende evakuerades och ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades i området.

Larmet kom in till räddningstjänsten strax innan klockan 16.30 på söndagseftermiddagen.

– Byggnaden på cirka 100 kvadratmeter kommer mest troligt inte att kunna räddas, meddelade då Patrik Juhlin, inre befäl initialt.

Vid 20-tiden var huvudbyggnaden nedbrunnen. Räddningsenheterna på plats ska också ha förhindrat spridning till intilliggande byggnation. 

Förstärkning från Finland

Räddningstjänst från Tärendö och Junosuando samt från Finland var på plats. Även räddningstjänst från Övertorneå och Överkalix väntades ansluta.

Samtliga personer evakuerades och ingen ska ha kommit till skada. Enligt uppgifter till SVT rör det sig om totalt sju personer som befann sig i byggnaden. Boendet är ett HVB-hem för ungdomar, målgruppen är pojkar mellan 14-19 år.

VMA utfärdat

Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – utfärdades vid 17-tiden. Det innebär att boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Vi försöker förhindra spridning. Det här är mitt i samhället. Vi vill inte att det ska spridas mer. Det kan få stora konsekvenser, säger Patrik Juhlin.

Branden startade utomhus

Räddningstjänsten tror sig ha en uppfattning om var branden startat.

– Orsaken vet vi inte, men vi har sett att branden började utomhus och sedan spred sig mot taket, säger inre befäl Patrik Juhlin.

Undersökningar ska göras under måndagen

Under natten har räddningstjänsten varit på plats för efterbevakning, men enligt Patrik Juhlin har natten varit lugn.

– Vi är kvar där fram till förmiddagen. Nu kopplas försäkringsbolag in och polisen ska göra undersökningar, men först måste det svalna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer