Brandmän i Boden utpekas som rasister

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännen i Boden känner sig felaktigt utpekade som rasister och mobbare efter en krönika på DN:s ledaravdelning. Räddningschefen dömer ut uppgifterna som rena påhittet.

Krönikan var publicerad i DN på onsdag under rubriken ”En pratglad brandman från Boden”. Skribenten uppger att hon träffade brandmannen på flyget och att han berättade öppet om sin syn på invandrare.

”Fryste ut Muhammed”

Så här återger krönikörens hans åsikter i Sveriges största morgontidning: ”Såna där Muhammeds vill vi inte ha på gatorna. De kan ju spränga en bomb när som helst. Nä, de ska bort. Vi hade en sån där Muhammed på brandstationen för ett tag sen. Vi ville inte ha honom där, gjorde livet surt för honom. Han fick nog och slutade efter ett tag.”

Räddningschefen Bengt Nilsson avfärdar uppgifterna som rena påhittet eftersom det aldrig jobbat någon som heter Muhammed på Bodens brandstation.

– Det närmaste vi kommer är en deltidsanställd vitryss som jobbar kvar och som jag vet trivs med jobbet, säger han.

Djupt beklämmande

Bengt Nilsson tycker att en så stor tidning som DN borde ha en bättre faktakontroll.

– Jag tycker att det här är djupt beklämmande. För vad säger de i Göteborg eller Trollhättan? De läser inte artiklarna kritiskt, utan de suger bara i sig uppgiften att vi inom räddningstjänsten i Boden är rasistiska, men det finns inte ens på kartan för vår del. Vi har aldrig fryst ut någon invandrare som börjat jobba hos oss, säger han.

Brandmannen Andras Sjöberg säger i ett inlägg på Facebook att många på arbetsplatsen mått dåligt efter krönikan. ”Vi kan till och med hamna i farliga situationer när vi rycker ut på larm om allmänheten tror att vi är rasister.” skriver han.

DN backar

Men Dagens Nyheter backar nu och erkänner att misstag har begåtts i samband med krönikan. I ett mejl  förklarar chefen för DN:s ledaravdelning, Johannes Åman, följande:

”Ett fingerat personnamn var inte nog, även ortsnamnet borde ha anonymiserats, lämpligen till en mindre stad i norra Sverige. Att vi inte insåg detta före publiceringen berodde på textens karaktär. Den handlade inte om brandstationen i Boden och ”Thomas” kunde ha haft vilket yrke som helst och bott var som helst i landet. Det som väckte artikelförfattarens intresse var hans hållning och sätt att resonera om människor som kommer från andra länder.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.