Haparandas kommunalråd, Sven Tornberg (C), vill att de som bor kring gränsen får ett särskilt ”gränspass”. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Haparandas kommunalråd brev till statsministern: Gränspass för tornedalingar

Publicerad

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) har i ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S) skrivit att han vill se ett undantag från gränsrestriktionerna för gränskommunerna i Tornedalen. Han vill att det införs ett gränspass som ger boende möjlighet att resa utan hinder mellan Sverige och Finland.

Sven Tornbergs (C) förslag bottnar sig i hur den finska regeringen valt att tackla problemen kopplade till de restriktionerna för en gränsövergång.

”I Finland har man valt att kalla det för gränssamfund, Tornedalsrådet för fram tanken i form av ett gränspass”, skriver han i brevet.

Coronaviruset i Norrbotten

I Tornbergs förslag så anser han att boende som färdas i de olika länderna ska efterfölja rekommendationerna för det land som de befinner sig i.

Anledningen: Delar så mycket gemensamt

Anledningen till undantaget är, enligt Haparandas kommunalråd, att många av de angränsande kommunerna har ett starkt samarbete över gränsen och delar mycket gemensamt.

”Vi har gemensam skola, gemensamma fritidsanläggningar, gemensamt kulturutbud och vårt sociala liv känner inga gränser”, skriver han i brevet till statsministern.

De kommuner som Sven Tornberg vill se ett undantag för är Haparanda, Övertorneå, Pajala samt Vittangi församling i Kiruna kommun samt kommunernas respektive motsvarigheter i Finland.

Resa över finsksvenska gränsen

  • Från och med den 28 december 2021 införs inre gränskontroll vid inresa till Finland.
  • Resenärer över 16 år som kommer till Finland ska då både visa upp ett intyg över full vaccinationsserie eller ett intyg över att ha insjuknat i covid-19 för mindre än sex månader sedan och ett intyg över negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt.
  • För finska medborgare krävs det sedan den 21 december EU:s covid-intyg i form av ett intyg om att du har fått covid-19-vaccin (vaccinationsintyg), eller har fått negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion som har utförts inom 72 timmar före ankomsten (testintyg), för att kunna resa in till Sverige.

Källa: Statsrådet, Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet