Kvinnor sökes till byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som andelen kvinnor i byggbranschen är väldigt små, så råder det stor brist på byggjobbare i Norrbotten. Därför vill branschen få fler kvinnor att söka sig till byggsektorn.

Under fredagsförmiddagen så anordnade Arbetsförmedlingen i Luleå en tjejträff, där man hoppades kunna locka kvinnor till branschen.

– Det finns ungefär 11 000 yrkesarbetande inom byggsektorn i Norrbotten. Av dem är knappt 900 kvinnor, säger Anna Maria Karlsson, byggarbetsförmedlare.

”Behöver 40 000 nya medarbetare”

Samtidigt upplevde ungefär 40 procent av arbetsgivarna inom byggbranschen brist på arbetskraft. Utöver det är det många byggarbetare som årligen går i pension.

– Vi har ett mål att till 2025 så ska vi bygga 700 000 nya bostäder i Sverige. Och då räcker inte den personal vi har i byggbranschen i dag. I Sverige behöver vi minst 40 000 nya medarbetare till vår bransch, och då går det inte att vända sig till halva befolkningen när vi ska rekrytera, säger Susanne Friberg från Sveriges Byggindustrier.

– Många tror ju att det är ett jättetungt jobb och att det bara är att jobba som snickare. Men det finns många olika yrkesroller inom byggbranschen, säger Anna Maria Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer