Det råder brist på snöslungor i Norrbotten. Foto: SVT

Brist på snöslungor: ”Slut hos leverantörerna”

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar råda brist på fabriksnya snöslungor i Norrbotten. Den långa och snörika vintern har skapat ett ovanligt stort behov av snöredskap – och nu börjar slungorna sälja slut hos både butiker och återförsäljare.

Redan i november när snön började falla och inte tinade bort så fick försäljningen av snöredskap en rejäl skjuts. Vi har varit i kontakt med olika återförsäljare i Norrbotten som alla har problem med att möta den stora efterfrågan på snöslungor.

– Den här vinterns försäljning har nog tredubblats jämfört med de tidigare två åren. Vi hade ju den här snökanonen som kom för tre år sedan och då gick ju försäljningen också riktigt bra. Framförallt är det stora starka maskiner som säljs i norra Sverige, säger Patrik Eriksson, säljledare på XL-Bygg Luleå.

”Vi har en kvar”

Nu har snöslungorna börjat ta slut, och det gäller inte bara i butikerna, utan även hos leverantörerna.

– Vi har en kvar av den största modellen och lite av den minsta. Sen har leverantören helt slut i lager så det här är det sista vi har i år.

Det går alltså inte att få tag på en snöslunga på något sätt?

– Nej, det är helt slutsålt hos leverantörerna.

Bästa säsongen på 30 år

Även hos Granngården har det varit en väldigt stor efterfrågan på snöslungor. Där har man till och med skickat maskiner från kedjans butiker i södra Sverige upp till  Norrbotten.

– Jag har en liten större maskin kvar, men det är allt. Vi har sålt tre eller fyra gånger så mycket jämfört med en normal vinter, och jag hade kunnat sälja ännu mer om jag  bara haft tillgång till fler. Det frågas efter snöslungor i princip varenda dag, säger Helena Öhgren, butikschef på Grangården i Luleå.

Hon fortsätter:

– Det är ju slut maskiner hos leverantörerna och just nu flyttar vi maskiner från Skåne upp till norrbutikerna. Det finns ingenting kvar hos våra leverantörer längre, de har sålt slut. Våra skånska vänner har inte fått någon snö i år så vi tar deras och säljer dem här uppe i stället så löser vi det. Jag har tre på väg från Eskilstuna just nu och de är redan bokade allihop, innan de ens landat.

Hur är detta år jämfört med tidigare?

– Jag kan inte komma ihåg en enda vinter när vi sålt så här mycket. Jag har jobbat i snart 30 år och vi har aldrig sålt så här bra med snöslungor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.