Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brist på vårdplatser vid Sunderby sjukhus – nu hotar Ivo med 10 miljoner kronor i böter

Publicerad

Det är brist på vårdplatser vid Sunderby sjukhus och patienter blir liggandes för länge på akuten. Nu hotar Ivo Region Norrbotten med 10 miljoner kronor i böter om inte situationen är löst innan sommaren.

SVT Nyheter Norrbotten berättade under måndagen att det just nu är ansträngt på Sunderby sjukhus. Brist på personal innebär att det är få vårdplatser på framför allt kirurgavdelningarna.

– Vi får inget napp på våra annonser om vikarier och tillsvidareanställda, och inte heller svar på våra avrop av hyrsköterskor, sade Anna Pohjanen, chef division Länssjukvård till SVT under måndagen.

10 miljoner kronor i vite

Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, riktar nu kritik mot Region Norrbotten och hotar med böter på 10 miljoner kronor om inte problemet är löst senast 31 maj i år.

Myndigheten menar att 90 procent av de patienter som söker akut vård och är i behov av inneliggande sjukhusvård ska skrivas in på vårdavdelning inom fyra timmar från ankomst.

– Vi instämmer helt och hållet i IVO:s bedömning kring att patienterna behöver komma till vårdavdelning snabbare efter inläggningsbeslut. Att bli kvar i timmar på akutmottagningen skapar patientsäkerhetsrisker, säger Moa Bjerner, regionchefläkare på Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer