Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialnämndens ordförande Siv Gunillason-Sevä berättar i klippet om sommarens vårdkris i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Brist på vårdvikarier i Kiruna – drar in på städning och ledsagning

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på sommarvikarier inom vård och omsorgen i Kiruna – och det kan leda till att städning, social samvaro och ledsagning prioriteras bort.

– Vi måste prioritera de basala behoven, säger socialnämndens ordförande Siv Gunillason-Sevä (S).

Sommarens behov av vikarier inom socialförvaltningen är i dagsläget inte uppfyllt. Förvaltningen har vidtagit flera åtgärder, med de har inte gett tillräcklig effekt.

– Vi har gjort kampanjer i utvalda städer i södra Sverige och sett till att de som kommer utifrån ska ha boende. Vi har också kommit överens om flytt av huvudsemester för all personal, extrapass och ersättningar, samt planer för prioritering av insatser. Fler åtgärder är på gång i detta nu, säger chefen Mona Holmström.

Ser över rutiner och prioritering

På grund av personalbristen ser berörda verksamheterna över rutiner och prioritering av arbetsuppgifter. Brukarens behov av mat, dryck, läkemedel och personlig hygien är prioriterat i första hand.

Insatser i det dagliga arbetet kan dock komma att senareläggas.

– Det är klart att det kommer att märkas för brukarna, säger Siv Gunillasson-Sevä.

Hör Siv Gunillasson-Sevä berätta om sommarens kris i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.