Enligt en skrivelse från Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid Svenska Samernas Riksförbun , har samebyarna en minskad tillit till länsstyrelsens tjänstemän, främst fältpersonalen, som arbetar med inventering och rovdjursförvaltning,

SSR ifrågasätter rovdjursinventeringen

Publicerad

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) kräver ett möte med landhövdingen. Orsaken är bristande förtroende för länsstyrelsens tjänstemän i samband med rovdjursinventeringen.

Enligt en skrivelse från Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef vid SSR, har samebyarna en minskad tillit till länsstyrelsens tjänstemän, främst fältpersonalen, som arbetar med inventering och rovdjursförvaltning.

 Norrbottens-Kuriren är först med att berätta om skrivelsen där Jenny Wik Karlsson bland annat skriver:

”Bakgrunden till den bristande tilliten är både enskilda händelser och strukturer och attityder. Flertalet samebyar upplever att tjänstemännen inte anser dem trovärdiga och att de ständigt ifrågasätts”.

”Ska be dem tala klarspråk”

Enligt Jenny Wik Karlsson finns det mejl och sms som stödjer samebyarnas upplevelser.

Det blir den vikarierande landshövdningen, länsrådet Johan Antti, som får ärendet på sitt bord.

– Jag kommer att ta kontakt med SSR, kalla till ett möte och de dem tala klarspråk i frågan.  Jag ska också be om kommentar från vår personal som hanterar de här frågorna, säger Johan Antti till Norrbottens-Kuriren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer