Brister i brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en rad brister i brandskyddet på äldreboendet Mysinge i Kiruna. Bland annat hör inte kökspersonalen om larmet skulle gå, och personalen saknar instruktioner om vad de ska göra vid brandlarm.

Det visar protokollet från Räddningstjänstens tillsyn, som gjordes efter att Nordnytt uppmärksammat bristerna i brandskyddet.

Men flera frågor är fortfarande obesvarade och tas inte upp i Räddningstjänstens granskning. Det gäller till exempel hur stängningen av dörrarna till de boendes lägenheter fungerar när eller om strömmen går. Principen är att de ska vara låsta utifrån, men ska gå att öppna inifrån. I normalfallet använder sig personalen av en elektronisk tagg som dörröppnare utifrån. Men var händer om det inte finns el?

Thorsten Zakariasson, som har sin mamma boende på Mysinge, påpekade i Nordnytts inslag den 12 september att det verkar som att dörrarna blir låsta och måste låsas upp med en vanlig huvudnyckel av personalen.

-Man kan föreställa sig vilken stress och vilken panik det blir när de ska leta efter nyckeln, rusa runt och öppna hos rullstolsburna, gamla och dementa, sa Thorsten Zakariasson.

Några veckor senare kom Räddningstjänsten tillsammans med representanter för kommunen och Kirunabostäder till Mysinge och gjorde en regelrätt brandtillsyn.

-Det visade sig att elektroniken fungerade när brandlarmet gick, berättar insatschef Lars Broström. Dörrarna gick att öppna med taggarna. Vad som händer om/när strömmen går, kunde han dock inte redogöra för. Det har Kirunabostäder fått i uppdrag att kontrollera.

Den 9 oktober kom protokollet från tillsynen, som uppmärksammar flera allvarliga brister:

* Köket får ingen indikering eller larmsignal när automatlarmet går inne på avdelningarna.

* Personalen saknar instruktioner om vad de ska göra vid brandlarm.

* Information saknas om hur ett eventuellt larm nattetid överförs till SOS.

Däremot finns inte några skriftliga krav på fastighetsförvaltaren Kirunabostäder att redogöra för vad som händer när strömmen går. Blir de boende inlåsta i sina rum eller inte?

Om dörrarna låses måste personalen öppna med en huvudnyckel. På hela äldreboendet Mysinge med 59 lägenheter finns två huvudnycklar utplacerade på strategiska platser, berättar Anne Sjöbro, en av de två verksamhetscheferna.

Annelie Vinsa, VD på KBAB, säger på telefon att det visst finns dokumentation om hur låsningen av dörrarna fungerar vid eventuellt strömavbrott och att dörrarna hålls stängda i några minuter för att sedan automatiskt låsas upp.

Men när Nordnytt letar efter denna dokumentation är det ingen på KBAB som kan visa upp den.

Kommunen och Kirunabostäder har nu fram till 9 november på sig att åtgärda bristerna i brandskyddet på Mysinge äldreboende, som kallats för ”ett av norra Europas modernaste äldreboenden” i pressen sedan det öppnades i februari 2011.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.