Den brittiska mutationen av covid-19 fortsätter att öka i Norrbotten. Foto: TT/SVT

Brittiska mutationen bakom 82 procent av covidfallen i Norrbotten

Publicerad

En färsk rapport visar att den brittiska mutationen låg bakom 82 procent av alla covidfall i Norrbotten under vecka 12. Det finns inga bekräftade fall av den sydafrikanska eller brasilianska stammen – men en utredning pågår.

SVT har pratat med Anders Nystedt som är smittskyddsläkare i Region Norrbotten. Under torsdagsförmiddagen har han ny data att rapportera.

– 82 procent av Norrbottens stammar var den så kallade UK-mutationen. Är det högt? Ja, men det var ändå på ”näst sista plats” av de genomgångna regionerna, säger han.

Värmland var den enda region som hade lägre (67 procent) och Västernorrland toppade med 96 procent.

Misstänkt mutation av annan stam analyseras

Under vecka 12 upptäcktes inga fall av de sydafrikanske eller brasilianska varianterna. Men ett fall utreds fortfarande.

– Vi har ett ärende där det finns viss misstanke om mutation. Men det är en person som bara har varit hemma och dessutom sannolikt blivit smittad av en hushållskontakt som hade ”gamla vanliga stammen”, säger Nystedt.

Svar väntas under helgen

Labbet kommer att köra ny sekvensering och svaret väntas inte komma förrän under helgen. Men smittskyddsläkaren är försiktigt positiv.

– Den berörda personen har hållit sig hemma och har inte träffat någon. I dag är denne dessutom frisk och pigg igen men vi får se vad den nya sekvenseringen ger. Men jag tror att vi vågar blåsa den faran över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet