Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte stå och se på när oskyldiga människor, våra vänner, bombas”, säger Håkan Snäll från brottarföreningen i Haparanda. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Brottarföreningen i Haparanda: Kan inte stå och se på när våra vänner bombas

Uppdaterad
Publicerad

Brottarföreningen i Haparanda tvekade inte en sekund när de såg att Irini Merleni och hennes familj behövde hjälp från kriget i Ukraina.

– Inte kan vi stå och se på när oskyldiga människor, våra vänner, bombas, säger ordförande Håkan Snell.

Det finns ett starkt brottarnäste i Haparanda och när Tomas Johansson, världsmästare 1986 i Budapest, såg att Irini Merleni tvingades fly krigets Kiev kontaktade han Håkan Snell i HSKT (Haparanda Sportklubb/Taktik).

Blixtinkallade styrelsen

Ordföranden blixtinkallade styrelsen till möte, och efter samtal med Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg (C), agerade föreningen omedelbart.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Telefonen har gått varm sedan i lördags. Familjen fick klartecken att lämna Kiev i söndags och med hjälp av polska vänner lyckades vi få över dem till Malmö, säger Håkan Snell.

”Vår plikt och skyldighet att hjälpa”

Tillsammans med kommunen och flera organisationer har brottarföreningen ordnat med bostad och även sett till så att barnen Artyr, 16, och Adam, 11, snabbt ska komma in i skolan.

– Idrotten förbrödrar och försystrar. Inte kan vi stå och se på när oskyldiga människor, våra vänner, bombas. Det är vår plikt och skyldighet att försöka hjälpa, säger Håkan Snell.

I videon berättar han mer om den starka gemenskapen inom brottningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet