Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Veronica Blomberg, Brottsofferjouren i Norrbotten, om hur det ser sett ut sedan den nya lagen trädde i kraft. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Brottsofferjouren om nya lagen barnfridsbrott: ”Barnen har fått en helt annan status”

Uppdaterad
Publicerad

I och med den nya lagen barnfridsbrott har barn fått en helt annan status vid brott i nära relation. Brottsofferjouren är glada för den nya lagen och att den används.

– Vi ser en stor nytta när barnen också blir målsägande, säger Veronica Blomberg på Brottsofferjouren i Norrbotten.

När den nya lagen barnfridsbrott började gälla 1 juli förra året har barn fått en helt annan status när det gäller brott i nära relation. Barnen som bevittnar brotten är nu målsägande, och får hjälp av Brottsofferjouren i rättsprocessen.

– Av oss krävs det att vi är lyhörda när anmälan kommer in där det kan finnas barn inblandade. När någon ringer till oss privat och kan vi motivera den våldsutsatta att göra en anmälan även för barnens skull, säger Veronica Blomberg på Brottsofferjouren i Norrbotten.

Konsekvenser på lång sikt

Att som barn bevittna våld i nära relation kan enligt Veronica Blomberg innebära en normförskjutning och konsekvenser på lång sikt.

– Våld i olika former går i generationer. Är man uppvuxen med våld i nära relation kanske man själv blir en utövare.

Barnfridsbrott

Lagen trädde i kraft 1 juli 2021. Barnet blir målsägande med rätt till skadestånd och kan vittna utan föräldrarnas godkännande.

Barnfridsbrottet bygger på att ett grundbrott, misshandel, olaga hot eller sexualbrott som barnet sett eller hört kan styrkas. Även ett spädbarn kan vara målsägande

Straffet är samhällstjänst, skyddstillsyn och fängelse upp till två år För grovt brott, fängelse i nio månader till fyra år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.