Enligt forskning från Lunds universitet ska en diet på bönor och kornbröd nämligen medföra tio procents mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, rapporterar SVT Sydnytt.
46 kvinnor i Lund har på försök genomfört en fyra veckor lång diet bestående av bönor och kornbröd i olika former. Efteråt visar forskningen att kolesterol och blodtryck minskat.
Enligt en ytterligare studie ska bönorna dessutom motverka övervikt och diabetes.
Försök där 16 ungdomar fick äta bönor på kvällen visade att intaget medförde positiva blodsocker- och insulineffekter – bara ett halvt dygn efteråt. Resultaten förklaras av att bönornas fibrer stimulerar bakterier i tjocktarmen och dämpar hungerkänslor. Dessutom skickas hormoner ut som motverkar diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Sydnytt.
Goda baljväxter
* De två studierna genomfördes på Antidiabetic Food Centre på Lunds universitet där forskarna söker ny kunskap kring preventiva antiinflammatoriska livsmedel som underlättar viktreglering, minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
* Den ena studien visar att bruna bönor, kikärter och kornkärnor i kosten sänker blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol och kan minska mängden riskmarkörer för hjärtkärlsjukdomar med elva procent.
* Den andra studien visar att baljväxter påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter måltiden. Allra bäst var bruna bönor. Även mättnadskänslan varade så länge. Här var kikärter allra bäst följt av bruna bönor.
Källa: Lunds universitet (TT)