Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rektorn Per-Åke Hultstedt om bajsvattnet som tog över skolans lokaler. Foto: Privat

Bubblande bajs kan ge 200 elever i Kiruna tidigt jullov

Uppdaterad
Publicerad

Skiten svämmar över på Triangelskolan i Kiruna. Bokstavligen. Ett stopp i avloppet har orsakat en översvämning och nära 200 elever hålls hemma – troligtvis veckan och terminen ut.

Problemen började smått redan under skoldagen på måndagen i tjejtoan. Men det var på kvällen som bajsvatten började bubbla upp ordentligt i delar av skolans utrymmen.

– Det hade tryckts upp avloppsvatten ur killarnas toa, då var det betydligt mer. Det hade runnit ut i rasthallen och bibliotek, säger rektor Per-Åke Hultstedt.

Skolan hålls stängd av hälsomässiga skäl och nio klasser med närmare 200 elever hölls hemma under tisdagen. Det gäller även onsdag och torsdag.

– Det är tråkigt att behöva ge sådana besked med kort varsel och jag förstår att det kan orsaka bekymmer.

Lutar åt förlängt jullov

Lokalerna har sanerats en första sväng, men i nuläget ser det ut som att skolan inte öppnar innan jullovet börjar på fredag. Fastighetsförvaltaren har gjort slutsatsen att det kommer ta flera dagar att återställa skolan till normalt skick.

Hör rektorn om avloppsvattnet som tog över skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.