– Det här är en stor dag för Sverige , säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om målen i den svenska livsmedelsstrategin. Foto: Hasse Holmberg/TT, Jonas Ekströmer/TT

Bucht hyllar överenskommelse om livsmedelsstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom riksdagspolitikerna överens om målen i den nya svenska livsmedelsstrategin.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om den nya regionala livsmedelsstrategin ”Nära mat” som fått flera aktörer på den norrbottniska marknaden börjat tänka i nya banor.

– Ja en av de stora nyheterna är att ett utav våra största livsmedelsföretag här uppe nu kommer att satsa på kycklingproduktion, säger Håkan Stenmark, LRF, projektledare Nära mat.

Matbrist i Norrbotten

Bli mer självförsörjande

Ett av målen med den regionala livsmedelsstrategin är också att vi ska bli mer självförsörjande i Norrbotten när det gäller livsmedel.

– För 20 år sen var vi självförsörjande till 50 procent och idag är vi nere på 20 procent och det jobbar vi nu på att förändra. Och mycket hänger på vad politikerna kommer överens om i den nationella livsmedelsstrategin säger Håkan Stenmark.

Stärker landsbygden

Och nu har alltså socialdemokraterna nått en överenskommelse med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet om målen i den nya nationella livsmedelsstrategin.

– Äntligen! Sveriges första livsmedelsstrategi ska öka produktionen och stärka hela livsmedelskedjan. Nu ska vi vända utvecklingen. Det kommer att stärka hela vårt land, inte minst landsbygden och skapa jobb och hållbar tillväxt. Det här är en stor dag för Sverige, säger Sven-Erik Bucht idag i en facebookvideo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matbrist i Norrbotten

Mer i ämnet