Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vill inte kommentera sin fallskärm efter åren i riksdagen. Foto: SVT/Nyhetsgrafiken

Bucht landar mjukt: Fallskärm för 1,6 miljoner kronor

Publicerad

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) landar mjukt med statsrådslön i ett helt år – utan att behöva jobba. Hans fallskärm motsvarar ingångslönen för fem sjuksköterskor i Norrbotten.

Sven-Erik Bucht satt fyra år i regeringen och före det fyra år i riksdagen. Och som andra statsråd som avgått har han rätt till avgångsersättning i ett helt år och han har också ansökt om det hos statsrådsarvodesnämnden.

Fem sköterskelöner

Cecilia Bohlin, sekreterare i nämnden, ger klara besked:

– Sven-Erik Bucht har rätt till avgångsersättning som motsvarar hans statsrådslön i ett år , 136.000 kronor i månaden, Han har ansökt om det och kommer med all sannolikhet även att få det. Vår huvudregel är att säga ja till avgångsersättning.

Ingångslönen för en sjuksköterska i Norrbotten är 25.100 kronor i månaden. Det betyder att Buchts fallskärm motsvarar fem sjuksköterskelöner i Norrbotten.

”Inga kommentarer”

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Sven-Erik Bucht i en dryg vecka utan att lyckas nå honom. En av partiets ombudsmän har förklarat att han inte tänker ”återkoppla” om fallskärmen.

– Du kan inte räkna med att han återkommer till dig, varför vet jag inte, säger valkretsombudsman Camilla Friberg.

I dag svarade han dock på telefon i hemmet, men han vill egentligen inte säga så mycket om de drygt 1,6 miljoner kronor av skattemedel som kommer att betalas ut till honom.

– Jag har inga kommentarer. Det här är ett regelverk som gäller för alla statsråd och som jag inte har något att göra med och som jag inte har någon anledning att kommentera, säger han.  

Men du kan själv välja att inte ansöka om avgångsersättning?

– Jag har ingen kommentar till det, inte.

 Inkomsttak

Enligt statsrådsarvodesnämndens sekreterare  Cecilia Bohlin kan Sven-Erik Bucht inte tjäna mer än avgångsersättningen under det närmaste året.

– Alla andra inkomster som han har kommer att dras av från avgångsersättningen. Hans inkomsttak är alltså 136.000 kronor i månaden i tolv månader, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer