Luleå kommun vill lägga ner flygteknikerutbildningen. Arkivbild. Foto: SVT

BUF vill avveckla flygteknikutbildningen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsförvaltningen, BUF, har lämnat ett förslag om att den gymnasiala utbildningen inom flygteknik i Luleå avvecklas.

Förslaget innebär att inga elever antas till utbildningen hösten 2019 och att utbildningen tas bort från Luleå gymnasieskolas utbildningsutbud. Beslutet fattas i barn- och utbildningsnämnden den 22 november.

– Det är självklart tråkigt att behöva lägga ner en gymnasieutbildning. Men trots ett ökat elevantal de senaste åren har det varit svårt att fylla alla utbildningsplatser samtidigt som det är en utbildning som kräver svårrekryterade lärarkompetenser, säger skolchef Maarit Enbuske i ett pressmeddelande.

Nuvarande elever påverkas inte

De elever som nu går gymnasieutbildningen ska inte påverkas, de läser kvar på skolan studietiden ut. Det gäller alla årskurser.

Nordiskt Flygteknikcentrums ordinarie verksamhet berörs heller inte av beslutet. Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen där man efter examen blir flygtekniker fortsätter som tidigare.

– Efterfrågan på flygtekniker med utbildning på yrkeshögskolenivå ökar stadigt och Nordiskt Flygteknikcentrum har ett oerhört gott renommé i branschen. Bolaget kommer nu att fokusera på att ytterligare stärka sin konkurrenskraft, med målbilden att fortsätta vara en ledande utbildare av flygtekniker, säger Luleå kommunkoncerns vd Roger Danell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.