Busschaufför lämnade 20 ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

LLT har hamnat i blåsväder sedan ensamkommande flyktingbarn inte ska ha fått åka med bussen till en majbrasa på valborgsmässoafton.

Det var när ensamkommande flyktingbarn från Nordkalottens boende, tillsammans med två personer ur personalen, skulle åka in till majbrasan som händelsen ägde rum. Enligt personalen körde bussen iväg utan ungdomarna.

– En av ungdomarna kliver på bussen när den kommer. När nästa person är på väg in i bussen stänger chauffören dörren, säger Maarit Enbuske, chef för Luleå kommuns arbetsmarknadsförvaltning.

Händelsen har väckt starka reaktioner bland personalen, som skrivit ett brev till LLT där de kräver en förklaring.

Från busschauffören och LLT:s sida har man en helt annan bild av händelserna.

– En person steg på, övriga vägrade stiga på. De väntade antagligen på någon som inte kommit till hållplatsen ännu. De ville stanna kvar på marken tills alla var där, och ville att föraren skulle vänta. De blockerade dörren, de gick ut framför bussen och stod på vägen och försökte hindra honom från att köra iväg, säger Eva Holmberg, tf. marknadschef vid LLT.

LLT menar alltså att det var de ensamkommande flyktingbarnens fel, och chauffören sitter säkert eftersom ledningen tror på hans historia.

– Jag tror inte det handlar om rasism, just den här föraren kommer från Somalia.

Men utesluter det då att det kan handla om rasism?

– Nej, det gör det inte, men det gör iallafall risken lite mindre, säger Eva Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.