Det är allmänt känt att Bussgods AB i Norrbotten länge gått dåligt med stora underskott som följd och nu har även moderbolaget länstrafiken samma problem.
Enligt de preliminära bokslutssiffrorna så ser det ut som om bolaget kommer att redovisa ett minus på 6,3 miljoner kronor för 2019.
Tar tåget i stället
En av förklaringarna till det är att bussresorna minskat.
Förra året såldes det 50.000 färre resor jämfört med 2018.
– Det är ett antal flyktingförläggningar i länet som har stängts och många av dem hade bara tillgång till kollektivtrafik och det påverkar givetvis försäljningen och vår ekonomi. Dessutom ser vi att många väljer tåget i stället för bussen och det är speciellt tydligt på sträckan Luleå-Umeå, säger länstrafikens vd Mats Aspemo.
Både länstrafiken och norrtåg ingår i den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) och han är kritisk till bristen på samordning mellan de olika trafikslagen.
Färre bussturer
– På sträckan Luleå-Umeå måste vi troligen justera turtätheten och troligen blir det färre, men annorlunda turer. Dessutom måste vi öka samarbetet i RKM och minska motarbetet. Vi ska utveckla trafiksystemen i Norrbotten och få tåg och bussar i Norrbotten att hänga ihop. Det är ingen idé att köra med parallella system. Då är det bättre att mata med bussar till tågstationerna, säger Mats Aspemo.
Länstrafikens ordförande Anders Öberg (S) är inne på samma linje.
– Om vi nu ska köra tåg mellan Luleå och Haparanda från april nästa vår så behövs det en samordning med busstrafiken så att vi kan stötta varandra. Nu sätter vi full fart för att få fler att välja kollektivtrafiken i stället för den egna bilen, säger han.