Butikskedjor slutar sälja raketer

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det fest och ståhej men samtidigt en mardröm för många djur och deras ägare. Och inför årets nyårsfest väljer ett flertal butikskedjor att inte sälja några fyrverkeripjäser.

I Norrbotten är det flera stora butikskedjor och enskilda butiker som frivilligt avstår från att sälja raketer och fyrverkerier. En som har sagt nej tack till försäljning av fyrverkerier är Göran Uusitalo, butiksägare till Sporthuset och Jakthuset i Kiruna.

– Huvudorsaken är att vi är mån om husdjuren. Kiruna med omnejd är känt för att ha mycket husdjur. Det är för att de inte ska fara illa.

Enligt butiksägaren innebär detta en kortsiktig ekonomisk förlust.

Kennelkubben uppmanar till bojkott

Svenska Kennelklubben vill förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner och uppmanar till bojkott av företag som säljer fyrverkerier.

– Personligen tycker jag att det är bra. Jag har själv inte skotträdda hundar. Men jag vet att många har det jobbigt på nyårsafton. Kan man få en annan tradition på nyår vore det jättebra, säger Linda Edeblom, ordförande för Kiruna brukhundsklubb.

Svenska kennelklubben råder alla som har en rädd att hund att aldrig lämna den ensam, resa bort till glesbebyggda områden vid möjlighet eller ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

”Komplement under vinterveckor”

Men det finns fortfarande flera butikskedjor och enskilda butiker i Norrbotten som säljer fyrverkerier. Bland annat Hornbach Och ÖoB. Även Coloramas färgbutik i Kiruna. i Dennis Åström.

– Våran bransch målarfärg, är ganska död den här årstiden så det är ett komplement under några vinter veckor, och säljer inte vi så säljer någon annan, säger butiksägaren Dennis Åström.

Han tror på att om fler hade hållit sig att smälla raketerna på tolvslaget hade problemen varit mindre.

– Jag har själv hund, och tycker att det är ett jäkla otyg med raketer, men hade man hållit sig till de tider som man får skjuta raketer eller fyrverkerier så tror jag att problemet hade varit betydligt mindre än vad det är i dag.

Kedjor som meddelat att de inte säljer fyrverkerier

Bauhaus

Clas Ohlson

City Gross

COOP

Dollarstore

ICA Maxi

Jula

Plantagen

Rusta

Willys

Hemköpsbutiker som Axfood äger

Källa: (Svenska kennelklubben)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.