Butiksägare litar inte på polisen – grep tjuv på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Efter återkommande inbrott i affären i Kaunisjoensuu så skyddar sig ägarna med pansarglas, larm och kameraövervakning. De har även bildat ett slags medborgargarde som kan ta fast tjuvarna när larmet går.

Affären i Kaunisjoensuu i Pajala kommun ligger idylliskt vid älven till finska gränsen – men idyllen störs av tjuvar. Ägarna till affären har haft många inbrott och inbrottsförsök genom åren så att de inte riktigt har koll på hur många inbrott det är.

Men nu skyddar man sig med pansarglas, larm och kameraövervakning.

Val 2018 – #dinröst

Lokalt medborgargarde

– Vi har monterat larm och satt in pansarglas. Vi har även kameraövervakning för att skydda oss mot tjuvar, säger Lena Lahti Snäll.

Polisen kan vara flera timmar bort, så med hjälp anställda och vänner har de organiserat sig och bildat ett slags lokalt medborgargarde för att skydda sig mot alla inbrott.

Grep tjuven själv

– Efter ett inbrott identifierade jag en man och ringde polisen men tyvärr fanns det ingen polisen tillgänglig. Då förföljde vi tjuven och grep honom, vi tog honom och hans bil till polisstationen i Pajala och fick ut en polis som var ledig för att överlämna tjuven till polisen.

Men att ta fast tjuvar är väl vad polisen och samhället ska göra?

– Det är ju egentligen inte vår arbetsuppgift och vi har inte den utbildningen heller, så visst skulle det vara mycket bättre om samhället gjorde de arbetet för det är ju de vi betalar ju skatt för, säger Lena Lahti Snäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet