Bilder från Jutis nakenkalender: Geir Foto: Lars WesterlundVisa alla (5)
Visa alla (5)

Byborna bekämpar cancer – nakna

Uppdaterad
Publicerad

För sjunde året i rad släpper den norrbottniska byn Jutis en nakenkalender.

Bilderna visar lättklädda eller avklädda bybor i natur- och hemmiljö. Under de senaste sju åren har byn dragit in över 150 000 kronor till cancerforskningen och återstående intäkter används för att främja den lilla byns utveckling och expansion.

– I början av 1970-talet var Jutis i Arjeplogs kommun praktiskt taget utplånad. Nästan alla män hade dött i cancersjukdomar som skylldes på skogsindustrins användning av kemikalier och byn döptes i media till ”Änkornas by”, berättar fotografen Lars Westerlund.

Flyttar tillbaka

På 1980-talet började unga människor bördiga från byn att flytta tillbaka igen och än i dag vänder flyttlassen hemåt.

– Det är fantastiskt att gå genom byn och se en landsbygd som faktiskt utvecklas, säger byaföreningens ordförande Madelene Aheinen Westerlund. Nu leker barn på byns studsmatta och ungdomar kör cross på våra småvägar.

Den årliga nakenkalendern har blivit en viktig inkomstkälla som byn behöver för att överleva och expandera. Och minnet av cancern som nästan tog byns liv lever kvar.

Bara gubbar
Från början var samtliga modeller Jutis-gubbar, men med byns utveckling har även kalendern förändrats. Ett år var det bara kvinnor med i kalendern och för närvarande gäller ”varannan damernas”.

– Vi har hittat ett sätt att visa bilder som folk uppskattar, Naturen här är det många som vill hänga på väggen och med finurliga nakenbilder visar vi ett annat slags skönhet än den man ser överallt annars, säger fotografen Lars Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer